Etalagebenen

Bekijk andere interessante onderwerpen via de knop ‘Interessant’ in het menu!

Wat zijn etalagebenen?

De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens, letterlijk vertaald: “intermitterend hinken”.  Het hinken is een gevolg van kramp en/of pijnklachten in één of beide benen bij inspanning (lopen) – zodra de inspanning wordt gestaakt verdwijnen de pijnklachten weer.

Etalagebenen worden veroorzaakt door slagaderverkalking.  Dit zorgt voor een vernauwde slagader, waardoor er minder bloed naar de spieren stroomt en ze, bij inspanning, onvoldoende van zuurstof worden voorzien.

Hoe kom ik eraan?

De volgende factoren vergroten de kans op het krijgen van etalagebenen: roken, hoge bloeddruk, te weinig beweging, ongezonde voeding, diabetes en overgewicht.  Roken is verreweg de grootste risicofactor.

Wat te doen?

  1. Verminderen van uw klachten bij lopen en andere activiteiten – vergroten van uw loopafstand
  2. Voorkomen van andere aandoeningen ten gevolge van slagaderverkalking.

Behandeling van uw klachten!

De klachten die direct het gevolg zijn van de etalagebenen zullen aangepakt worden door middel van gesuperviseerde looptherapie (GLT) bij een ClaudicatioNet fysiotherapeut.  Door looptraining worden de kleinere bloedvaten beter gebruikt, waardoor de doorbloeding naar de spieren toe verbetert.

Uit recent onderzoek blijkt dat de resultaten van gesuperviseerde looptherapie en dotteren vergelijkbaar zijn. Vandaar geldt het advies in internationale richtlijnen dat iemand pas in aanmerking komt voor dotteren wanneer looptraining onvoldoende effect heeft.  Bovendien heeft dotteren enkel effect heeft op het gedotterde bloedvat en bestaat er een risico op complicaties.  Gesuperviseerde looptherapie daarentegen heeft effect heeft op alle bloedvaten in het lichaam en brengt geen risico’s met zich mee.

Gesuperviseerde looptherapie brengt meer voordelen met zich mee dan alleen maar het verbeteren van de loopafstand.  Ook de conditie verbetert, wat leidt tot minder snel vermoeid zijn bij inspanning en hierdoor een betere kwaliteit van leven (bijv. minder moeite met boodschappen doen, stoeien met de kleinkinderen, …).  De bloeddruk zal dalen, evenals het cholesterolgehalte en in het geval van suikerziekte zal deze beter te reguleren zijn.  Dit alles zorgt voor minder complicaties op lange termijn.

Voorkomen van erger!

Helaas zit slagaderverkalking niet alleen in de benen.  Slagaderverkalking zit in alle vaten van het lichaam.  Een patiënt kan best alleen last hebben van de benen, maar de vernauwing kan (in meer of mindere mate) in alle slagaders van het lichaam zitten.  Daarom spreken we van een systeemziekte: het betreft het gehele vaatstelsel en daardoor ook andere regio’s en organen van het lichaam, met een groter risico op bijv. een hart- of herseninfarct.

Niet alleen het verbeteren van de (functionele en) maximale loopafstand en het verminderen van pijn bij het lopen zijn dus behandeldoelen, maar ook het voorkómen van andere aandoeningen ten gevolge van de slagaderverkalking.

Het voorkomen van erger (oftewel: cardiovasculair risicomanagement) vindt op diverse manieren plaats.  Ten eerste zal de huisarts of vaatchirurg medicatie voorschrijven die gericht is op het verlagen van de bloeddruk, het verlagen van het cholesterolgehalte en het verminderen van de kans op het ontwikkelen van bloedpropjes (bloedverdunner).  Daarnaast dient u zelf ook acties te ondernemen: stoppen met roken, gezonde voeding, verminderen van overgewicht en meer bewegen zijn de andere belangrijke speerpunten.

Kortom:

Gesuperviseerde looptherapie voor etalagebenen is veilig, beide benen worden behandeld en looptherapie verbetert niet alleen de loopafstand, maar ook de conditie en algehele fitheid.  Bovendien heeft de looptherapie effect op alle bloedvaten en vermindert hiermee het risico op andere cardiovasculaire aandoeningen.  De gespecialiseerde ClaudicatioNet therapeut begeleidt u daarbij nog in de verbetering van andere leefstijlfactoren, zodat het risico verder afneemt.

En u verkrijgt een verbetering in uw algemene kwaliteit van leven!

Meer informatie over etalagebenen en de behandeling vindt u op de site van het ClaudicatioNet en  Etalagebenen.nl

In onze praktijk is André Peelen aangesloten bij het ClaudicatioNet.