Duizeligheid

 

BEKIJK OOK ONZE ANDERE DIENSTEN VIA DE KNOP ‘WAT DOEN WIJ?’ IN HET MENU!

Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid, maar ze leiden allemaal tot onzekerheid en hebben een belangrijke invloed op bewegen, en daarmee op jouw kwaliteit van leven.

Om je evenwicht te bewaren gebruik je meerdere systemen in je lichaam: 

  • Het evenwichtsorgaan ligt in je binnenoor en geeft informatie aan je hersenen over de stand van je hoofd.  
  • De ogen zijn een belangrijke bron van informatie over je positie in de ruimte.  Staan of bewegen met de ogen dicht of in het donker is veel moeilijker! 
  • Houdings- en bewegingsgevoel komt tot stand door signalen van de spieren en pezen (m.n. uit de benen en de nek) en geeft informatie over de stand van je lichaam, en van je hoofd ten opzichte van je lichaam. 

Al deze informatie wordt verwerkt in de hersenen.  Van daaruit gaan prikkels naar de spieren in het lichaam, om de houding aan te passen en het evenwicht te bewaren.  

Als er in 1 van deze systemen een probleem ontstaat, kan dat leiden tot duizeligheid en/of onzekerheid.  

Soms is het mogelijk om een van de deelsysteem te behandelen, waardoor er verbetering ontstaat.  Voorbeelden hiervan zijn BPPD (aandoening van het evenwichtsorgaan) of vermindering van het houdings- en bewegingsgevoel. 

Soms kan het systeem niet meer verbeteren (bijv. bij beschadiging van het evenwichtsorgaan), maar kan fysiotherapie mechanismen bevorderen die compenseren voor het verlies (= vestibulaire revalidatie) 

Benieuwd wat jij kan doen om weer stevig op de benen te staan?  Wij helpen je graag! 

Behandeling – Duizeligheidsnet

De behandeling hangt af van de uitkomst van eventueel voorgaande onderzoeken (bij huisarts, KNO-arts of neuroloog) en ons eigen vraaggesprek en onderzoek.  Aan de hand daarvan gaan we op zoek naar mogelijkheden tot verbetering.  

Een behandeling kan bestaan uit: 

  • een repositiemanoeuvre, in het geval van BPPD 
  • vestibulaire revalidatie: oefentherapie gericht op het verminderen van symptomen bij een verlies van functie van het evenwichtsorgaan 
  • oefeningen ter verbetering van het houdings- en bewegingsgevoel 

Liesbeth Smeets is aangesloten bij het Duizeligheidsnet, en heeft daarmee meerdere mogelijkheden om jou te behandelen voor je duizeligheid.   

Heb je nog vragen over fysiotherapie bij duizeligheid of wil je graag een afspraak maken?  Onze gegevens vind je hier 

BPPD

Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid – Goedaardige, kortdurende, bewegingsafhankelijke duizeligheid 

Wat is BPPD? 

BPPD kenmerkt zich door draaiduizeligheid die ontstaat bij een plotse verandering van de stand van het hoofd, zoals draaien in bed, gaan liggen of omhoog kijken.  De draaiduizeligheid is hevig maar kort, en kan gepaard gaan met een misselijk gevoel.  

Hoe ontstaat het? 

Positieduizeligheid heeft te maken met uw evenwichtsorgaan. 

Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 cirkelvormige buisjes in het binnenoor. In die buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. 

We denken dat positieduizeligheid ontstaat als er gruis in die vloeistof zit. Het gruis bestaat uit kleine kalkkristallen (oorsteentjes) die in het evenwichtsorgaan thuishoren, maar zich hebben verplaatst.  

BPPD kan optreden na een periode met bedrust, schedeltrauma, griepperiode, neuritis vestibularis of operatie, maar in de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. 

Diagnose 

De diagnose wordt gesteld op basis van typische klachten en bevestigd met de zogenaamde kiepproef (of Dix Hallpike manoeuvre), waarbij het hoofd en bovenlichaam vanuit zittende houding achterover worden gekiept.  Er wordt gekeken of de duizeligheid opgewekt wordt, en of een typische oogbeweging zichtbaar is.   

Behandeling 

BPPD gaat vaak vanzelf over, maar dit kan soms lang duren.  Gelukkig is het goed te behandelen met een repositiemanoeuvre, in de meeste gevallen (85-95%) is dit de Epley-beweging. De Epley-beweging zorgt ervoor dat het gruis zich verplaatst: vanuit het buisje naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Het gruis kan dan niet meer leiden tot duizeligheid.  

Vaak hoeft de Epley-beweging maar 1 keer uitgevoerd te worden om de duizeligheid te stoppen of te verminderen (90% van de gevallen), soms moet ze enkele keren herhaald worden.   

 

Liesbeth Smeets is aangesloten bij het Duizeligheidsnet en kan de behandeling uitvoeren.  Ze helpt je graag! 

 

Bronnen: thuisarts – duizeligheidscentrum kenniscentrum duizeligheid