Vergoeding

Bekijk ook de andere pagina’s met praktische informatie via de knop in het menu.

Fysiotherapie wordt beperkt vergoed vanuit de basisverzekering, de vergoeding is onder andere afhankelijk van uw leeftijd en soort aandoening.  Voor verdere vergoeding is er de aanvullende verzekering; of die voldoende dekking biedt hangt af van uw polis. Sommige polissen vergoeden slechts een beperkt aantal behandelingen, terwijl andere onbeperkt fysiotherapie vergoeden.

Basisverzekering: Iedereen die in Nederland woont of werkt is wettelijk verplicht zich te verzekeren voor het basispakket van de zorgverzekering. Dat is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het basispakket van de zorgverzekering vergoedt voor het grootste deel de kosten van de gezondheidszorg. De overheid beslist wat er in het basispakket zit.  Voor verzekerden van 18 jaar en ouder geldt een verplicht eigen risico van 385 euro voor alle vergoedingen uit de basisverzekering.

Aanvullende verzekering: Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering voor de zorgkosten die niet zijn opgenomen in het basispakket van de Zorgverzekeringswet. De polisvoorwaarden bepalen welke kosten vergoed worden.

Chronische indicatie: Een aandoening waarvan wettelijk bepaald is dat langdurige fysiotherapie noodzakelijk is.  Een chronische indicatie geldt meestal voor een bepaalde periode, bijv. 6 maanden.

Artrose aan heup of knie: Indien de huisarts of specialist de diagnose artrose aan knie of heup heeft gesteld en er besloten wordt om niet te opereren, dan krijgt u eenmalig 12 behandelingen in 12 maanden vergoed uit de basisverzekering.  De behandelingen zijn volledig vergoed, maar vallen wel onder het eigen risico.

COPD: Vanaf COPD Gold II krijgt u een aantal behandelingen uit de basisverzekering vergoed.  De behandelingen zijn volledig vergoed, maar vallen wel onder het eigen risico.  Het aantal behandelingen is afhankelijk van de ziektelast en ziektestabiliteit (longaanvallen), en er geldt een maximaal aantal per 12 maanden.

Kinderen, tot 18 jaar – niet chronisch

De eerste 18 behandelingen (2*9) per jaar worden vergoed vanuit de basisverzekering. Vanaf de 19de behandeling worden de behandelingen vergoed vanuit de aanvullende verzekering – het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Kinderen, tot 18 jaar – chronische indicatie

Alle behandelingen door een fysiotherapeut of kinderfysiotherapeut worden vergoed.

Volwassenen, 18 jaar en ouder – niet chronisch

Behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering – het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Volwassenen, 18 jaar en ouder – chronische indicatie

Vanaf de 21ste behandeling wordt fysiotherapie vergoed vanuit de basisverzekering. De eerste 20 behandelingen worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering – het aantal behandelingen dat vergoed wordt is afhankelijk van de polisvoorwaarden.

Als een behandeling niet voor vergoeding in aanmerking komt, dan ontvangt u in de meeste gevallen een nota van ons.  De tarieven die dan gelden vindt u bij tarieven.

Voorbeeld

U bent ouder dan 18 jaar en heeft een klacht die voorkomt op de chronische lijst.  Uw aanvullende verzekering vergoedt 12 behandelingen fysiotherapie – de chronische indicatie geldt 6 maanden – u heeft van uw eigen risico (385 euro) al 300 euro gebruikt.

Vergoeding:

Van de eerste 20 behandelingen worden er 12 vergoed vanuit de aanvullende verzekering, de resterende 8 behandelingen worden niet vergoed.

Vanaf de 21ste behandeling komt de vergoeding uit de basisverzekering, deze behandelingen worden volledig vergoed zolang de chronische indicatie geldt – in dit geval 6 maanden.  ! Deze vergoeding valt onder het eigen risico.  Indien uw eigen risico nog niet volledig gebruikt is dan zullen de eerste behandelingen hieronder aangerekend worden, in dit geval tot een max. van 85 euro.

Dus: u betaalt 8 behandelingen + 85 euro eigen risico voor alle behandelingen tijdens de 6 maanden waarin de chronische indicatie geldt.

 

Meer informatie hierover vindt u op www.defysiotherapeut.com.