Parkinson

Bekijk ook onze andere diensten via de knop ‘Wat doen wij?’ in het menu!

Fysiotherapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven bij patiënten met de ziekte van Parkinson.

“De fysiotherapeut helpt u zo goed mogelijk te blijven bewegen in het dagelijks leven en op een verantwoorde manier actief te blijven.”

Actief blijven heeft een positieve uitwerking op uw klachten, zorgt voor behoud van uw zelfstandigheid en voorkomt nieuwe bijkomende problemen zoals broze botten, obstipatie en problemen met uw hart.
In de vroege fase van de ziekte is de therapie gericht op het voorkomen van inactiviteit, het vermijden van angst voor bewegen of vallen en het verbeteren en/of onderhouden van uw conditie (spiersterkte, evenwicht, beweeglijkheid, algemene conditie).
In de middenfase, wanneer er meer problemen ontstaan met het uitvoeren van activiteiten en balans, richt de therapie zich op het oefenen van bewegingen zoals opstaan uit een stoel en omrollen in bed, de juiste lichaamshouding, grijpen en reiken, evenwicht bewaren en lopen.  We gaan met u op zoek naar een strategie waardoor de problematische activiteiten makkelijker en veiliger uitgevoerd kunnen worden.

Wanneer kan de fysiotherapeut wat voor u doen?

 • Zo snel mogelijk nadat bij u de ziekte van Parkinson is vastgesteld, zodat u zelfmanagementondersteuning kunt krijgen.
 • Als u het lastig vindt om geregeld aan lichaamsbeweging te doen.
 • Als u vragen hebt over wat voor lichaamsbeweging u kunt doen, over hoe u veilig kunt bewegen of over hoe vaak of hoe intensief u moet bewegen.
 • Als u last hebt van:
  • problemen bij het lopen, zoals traag lopen, aarzelen of het gevoel hebben aan de grond genageld te staan (freezing genoemd);
  • problemen met uw evenwicht, zoals pas geleden gevallen of bijna gevallen zijn, of bang zijn om te vallen;
  • problemen bij het opstaan uit een stoel, omrollen in bed of in of uit een auto stappen;
  • pijn, bijvoorbeeld in uw nek, rug of schouders.

Liesbeth Smeets is aangesloten bij het ParkinsonNet, een netwerk van therapeuten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van personen met de ziekte van Parkinson.

Meer informatie over de ziekte en andere relevante informatie vindt u op de site van ParkinsonNet.