Schouderpijn is de op twee na meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat. Onder werkende mensen is schouderpijn de meest voorkomende klacht aan het bewegingsapparaat. Maar liefst 18-34% van hen krijgt op den duur schouderpijn. Een probleem in je schouder kan klachten geven aan je schouder, in je arm, nek of rug. Schouderklachten kunnen ontstaan zonder duidelijke reden, bij korte of langdurige overbelasting, na een val of ongeluk of ten gevolge van slijtageprocessen.

Subacromiaal Pijn Syndroom
Bij meer dan de helft van de patiënten met schouderpijn die een eerstelijns zorgverlener bezoekt, is er sprake van een Subacromiaal Pijn Syndroom. De subacromiale ruimte is de ruimte onder het dakje dat gevormd wordt door het sleutelbeen en het schouderblad en aan de andere kant het bot van de bovenarm. Subacromiale schouderpijn wordt gekenmerkt door pijn in de schouder of bovenarm die zonder duidelijke reden geleidelijk aan ontstaat en toeneemt bij activiteiten die boven schouderhoogte worden uitgevoerd.

We nemen aan dat acute of langdurige overbelasting van zwakkere delen in de subacromiale regio aanleiding geeft tot lokale weefselbeschadiging en ontstekingen met zwelling en pijn. De zwakkere delen zijn pezen, slijmbeurzen en het gewrichtskapsel. Afhankelijk van de oorzaak en welk weefsel aangedaan is worden eventueel specifiekere diagnoses gesteld als impingement (inklemming), instabiliteit, ontsteking van slijmbeurs (bursitis) of van de pees (tendinitis), kalkafzettingen (calcificaties) of scheurtjes (rupturen) van of in peesweefsel.

Herstel
Herstel duurt langer wanneer de klachten al langer bestaan en er meer beperkingen zijn. Verder kan trager herstel veroorzaakt worden door het hebben van veel pijn, repeterende bewegingen, zwaar tillen en belastende werkhoudingen.

Fysiotherapie is de eerste behandeloptie bij subacromiale schouderpijn. Een operatieve ingreep is bij deze schouderpijn namelijk niet effectiever dan fysiotherapie. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de patiënten bij een fysiotherapeut na 6 maanden volledig is hersteld van de schouderpijn.

Behandeling door de fysiotherapeut is gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de functie van de schouder en het verminderen van beperkingen.  De behandeling kan bestaan uit oefentherapie (verbeteren van spierfuncties en coördinatie) en mobilisaties van de schouder, nek of rug.

Frozen shoulder
Bij een frozen shoulder is er na schouderpijn sprake van een geleidelijk verlies van de beweeglijkheid van de schouder, die langzaam weer geheel of gedeeltelijk herstelt. Dit hele proces duurt 1 tot 3 jaar. De aandoening duurt lang en vraagt in elke fase een andere behandeling.  Fysiotherapie bestaat uit begeleiding en informatie, rekken en actief oefenen van de schouder en omliggende gewrichten van de rug en nek.

Schouderoperatie
Voor fysiotherapie na een operatie aan de schouder bestaan richtlijnen.  De fysiotherapeut zal deze richtlijnen afstemmen op je persoonlijke situatie om tot het beste resultaat te komen.

Wil je meer informatie?
In onze praktijk is onze fysiotherapeute Maud Silvertand zich aan het specialiseren in schouderklachten. Het schoudernetwerk heeft helaas een ledenstop, waardoor ze op de wachtlijst voor aansluiting staat. Maar dat belet haar niet zich steeds verder te verdiepen en te scholen in het behandelen van schouderklachten, zodat haar expertise toeneemt.