Wat is BPPD?
BPPD staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid – Goedaardige, kortdurende, bewegingsafhankelijke duizeligheid.
Het wordt gekenmerkt door draaiduizeligheid die optreedt bij plotse veranderingen van de stand van het hoofd, bijvoorbeeld bij draaien in bed, gaan liggen of omhoog kijken. De duizeligheid is hevig maar kort, en kan gepaard gaan met misselijkheid.
Oorzaken van BPPD
BPPD ontstaat door problemen in het evenwichtsorgaan. Dit bestaat uit drie cirkelvormige buisjes in het binnenoor waar een vloeistof in beweegt. Positieduizeligheid ontstaat als er gruis in die vloeistof zit. Het gruis bestaat uit kleine kalkkristallen (oorsteentjes) die in het evenwichtsorgaan thuishoren, maar zich hebben verplaatst. Dit gruis kan verplaatsing veroorzaken, met duizeligheid als gevolg.
BPPD kan optreden na een periode van bedrust, schedeltrauma, griep, neuritis vestibularis of een operatie, maar in de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak.
Diagnose en behandeling van BPPD
De diagnose wordt gesteld op basis van typische klachten en bevestigd met de zogenaamde kiepproef (Dix-Hallpike manoeuvre), waarbij het hoofd en bovenlichaam vanuit zittende houding achterover worden gekiept om de duizeligheid op te wekken en typische oogbewegingen te observeren.
BPPD gaat vaak vanzelf over, maar dit kan soms lang duren. Het is echter ook goed te behandelen met een repositiemanoeuvre, zoals de Epley-beweging. Deze manoeuvre verplaatst het gruis naar een ander deel van het evenwichtsorgaan waar het geen duizeligheid meer veroorzaakt. In 90% van de gevallen is één sessie voldoende om de duizeligheid te verminderen of te stoppen.
Liesbeth Smeets, Veronique Hermans en Marc Gallacher kunnen deze behandeling uitvoeren. Zij helpen je graag verder om weer stevig op je benen te staan!
Liesbeth Smeets is bovendien aangesloten bij het Duizeligheidsnet en kan ook andere oorzaken van duizeligheid behandelen.
Lees onze andere blogs over duizeligheid voor meer informatie:
– Hoe ontstaat duizeligheid?
– Vestibulaire revalidatie
– Houdings- en bewegingsgevoel
Neem contact met ons op
Heb je nog vragen over fysiotherapie bij duizeligheid of wil je graag een afspraak maken? Neem contact met ons op! Wij staan klaar om je te helpen!
Bronnen: Thuisarts, Duizeligheidscentrum, Kenniscentrum Duizeligheid
Recente reacties