Rotator cuff gerelateerde schouderpijn – vroeger ook wel bekend als subacromiaal pijnsyndroom of impingement – is een veelvoorkomende schouderklacht en vormt zo’n 60-70% van alle schouderproblemen.

Wat is rotator cuff gerelateerde schouderpijn?

Deze klachten uiten zich vooral in pijn en een verzwakt gevoel in de schouder en/of bovenarm bij het bewegen. Veel mensen ervaren stijfheid en verminderde kracht in de schouder, wat dagelijkse activiteiten zoals het reiken naar een hoge kast of het wassen van de haren behoorlijk lastig kan maken. Deze klachten kunnen zonder duidelijke aanleiding ontstaan, bouwen zich vaak geleidelijk op en kunnen weken tot maanden aanhouden.

De rotator cuff en zijn functie

De rotator cuff, of het rotatorenmanchet, bestaat uit vier spieren die vanuit het schouderblad aanhechten op de kop van de bovenarm. Deze spieren spelen een belangrijke rol in het stabiliseren en centraal houden van de schouderkop in de kom. Daarnaast zorgen ze voor het coördineren van draaibewegingen en hefbewegingen van de arm.

Specifieke klachten of symptomen kunnen zijn:

  • Pijn bovenop en aan de zijkant van de schouder en/of bovenarm
  • Pijn bij het liggen op de pijnlijke schouder
  • Pijn tijdens bewegingen met de arm, bijv. bij bovenhands reiken, het plaatsen van de handen achter de rug of bij tillen.

Hoe ontstaan deze klachten?

Rotator cuff gerelateerde klachten ontstaan vaak door een disbalans tussen wat het schoudergebied aankan en wat er van gevraagd wordt, wat leidt tot overbelasting van de spieren en pezen rondom de schouder. Een overbelasting kan ontstaan door onder andere een tekort aan spierkracht, -tolerantie of -uithoudingsvermogen en kan zowel door acute of langdurige overbelasting plaatsvinden. Acute of langdurige overbelasting kan leiden tot lokale weefselbeschadiging en ontstekingen met zwelling en pijn als gevolg.

Wat kun je zelf doen?

Blijven bewegen is essentieel! Dit bevordert de beweeglijkheid en voorkomt dat de klachten verergeren. Lichte pijn tijdens beweging is normaal, zolang je binnen je pijngrens blijft. Ervaar je al pijn bij kleine bewegingen? Neem dan één tot drie dagen rust, maar houd je schouder niet volledig stil. Beweeg voorzichtig binnen de pijnvrije zone. Na deze rustperiode kun je langzaam weer beginnen met bewegen in alle richtingen. Probeer dagelijkse activiteiten geleidelijk op te pakken, maar vermijd herhaaldelijke bewegingen, zwaar tillen, harde duw- of trekbewegingen en bovenhandse activiteiten.

Hoe verder?

Houden de klachten aan ondanks je inspanningen? Maak dan gerust een afspraak bij onze praktijk om samen met onze fysiotherapeut inzicht in je klacht te krijgen. We maken een behandelplan op maat, gericht op herstel en wat jij nodig hebt om weer soepel en pijnvrij te bewegen. Neem vandaag de eerste stap naar een beter bewegende schouder en verbeter je levenskwaliteit!

In onze praktijk in Mechelen specialiseert Maud Silvertand zich in schouderklachten. Hoewel het schoudernetwerk een ledenstop heeft en ze op de wachtlijst staat, blijft ze zich verdiepen en scholen in de behandeling van schouderklachten om haar expertise te vergroten.

Heb je nog vragen over fysiotherapie bij schouderklachten of wil je graag een afspraak maken? Neem contact op!