Lees ook onze andere blog: Waarom bewegen bij artrose?

Wat is artrose?

Artrose is een aandoening van de gewrichten die vaker voorkomt bij ouderen en mensen met fysiek zware beroepen. Hierdoor zou je denken dat de manier waarop een gewricht langdurig gebruikt wordt, een rol speelt bij het ontstaan van artrose. Maar het is niet juist om te denken dat artrose simpelweg slijtage door gebruik is. Een gewricht is niet hetzelfde als een machineonderdeel.

Artrose wordt ook wel ‘slijtage van een gewricht’ genoemd, waardoor sommige mensen denken dat ze er gewoon mee moeten leren leven omdat er niets aan gedaan kan worden. Ook dat klopt niet.

Hoe werkt artrose?

Gewrichten in het lichaam kunnen zichzelf herstellen. Daarom is “afbraak en opbouw” een betere omschrijving voor artrose dan slijtage. Het probleem ontstaat vaak door het reparatieproces, waarbij het bot aan de uiteinden van het gewricht dikker wordt in een poging om het kraakbeen te herstellen. Artrose beïnvloedt het hele gewricht: niet alleen het kraakbeen, maar ook het bot, het kapsel, de banden en de spieren. Het is eigenlijk een proces waarin het gewricht zichzelf probeert te herstellen, wat vervolgens problemen kan geven. Dit proces kun je beïnvloeden!

Artrose en pijn

Pijn is een veelvoorkomend symptoom bij mensen met artrose. Deze pijn treedt het vaakst op bij in beweging komen na een periode van rust, bijvoorbeeld in de ochtend of na lang stilzitten. Daarnaast kan er pijn optreden bij het bewegen of belasten van het gewricht.

Bij oudere mensen komen veranderingen in de gewrichten die typisch zijn voor artrose vaak voor. Röntgenfoto’s tonen bij de meeste mensen ouder dan 55 jaar tekenen van handartrose, maar slechts één op de vijf ervaart symptomen. En 50% van de mensen met knie-artrose op een röntgenfoto heeft geen klachten. Aan de andere kant heeft ongeveer een derde van de mensen met kniepijn die past bij artrose geen tekenen van artrose op de röntgenfoto. Er is dus geen duidelijk verband tussen de pijn en de gewrichtsschade die op de röntgenfoto’s te zien is. De mate van pijn wordt door iets anders veroorzaakt en kan beïnvloed worden.

Invloed en vooruitgang

Wordt artrose na verloop van tijd erger? Hoewel veel mensen milde gewrichtsschade hebben, zal slechts een kleine groep ernstige schade en beperkingen ervaren. Dit komt omdat het herstelproces vaak succesvol de schade beperkt. Er zijn bovendien veel dingen die je kunt doen om de progressie te vermijden of te vertragen. Je kunt er zelfs vaak voor zorgen dat de klachten minder worden.

Lichaamsbeweging en artrose

Een belangrijke factor hierbij is lichaamsbeweging. Een gebrek aan lichamelijke activiteit is slecht voor de gewrichten. Het niet gebruiken van een gewricht kan leiden tot verlies van spiermassa en verzwakking van andere weefsels, wat weer tot pijn en stijfheid kan leiden. Het is essentieel om gewrichten in beweging te houden om ze gezond te houden, zolang je niet overdrijft. Lichaamsbeweging verergert de klachten niet, maar heeft juist een gunstig effect op pijn en stijfheid bij artrose. Beweging en oefeningen helpen in elk stadium van artrose.

Wil je hier graag meer over weten of heb je hulp nodig? Bel ons op 043-4551488 of mail naar contact@fysiotherapiemechelen.nl. Wij helpen je graag!

Lees ook onze andere blog: Waarom bewegen bij artrose?

Bron: handboek voor mensen met artrose – the knee osteoarthritis handbook