Lees ook onze andere blog: Artrose, er is wel wat aan te doen!

Het Belang van Bewegen bij Artrose

Beweging is essentieel voor mensen met artrose. Ondanks dat artrose wordt gekenmerkt door gewrichtspijn en stijfheid, kan regelmatige lichaamsbeweging aanzienlijke voordelen bieden op lange termijn. Benieuwd hoe beweging jouw klachten kan verlichten en je levenskwaliteit kan verbeteren? Lees dan verder!

Pijnverlichting en Verbeterde fysieke functie

Wist je dat beweging de pijn op de lange termijn kan verminderen? Hoewel de pijn in het begin soms tijdelijk kan toenemen, zorgt regelmatige beweging uiteindelijk voor minder pijn en een betere fysieke functie. Dit komt doordat je spierkracht en gewrichtsfunctie verbeteren door actief te blijven.

Verhoogde Levenskwaliteit

Blijven bewegen is essentieel voor je algehele gezondheid en welzijn. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert niet alleen je fysieke conditie, maar draagt ook bij aan je mentale gezondheid. Dit resulteert in een verhoogde levenskwaliteit.

Soorten Oefeningen

  1. Aerobe Activiteiten: Wandelen, fietsen en zwemmen zijn uitstekende keuzes die het hart en de longen versterken zonder de gewrichten te overbelasten.
  2. Spierversterkende Oefeningen: Krachttraining helpt bij het opbouwen van spiermassa die de gewrichten ondersteunt.
  3. Gewrichtsspecifieke Functionele Oefeningen: Deze oefeningen richten zich op het verbeteren van de beweeglijkheid en het functioneren van specifieke gewrichten.

Voordelen van Regelmatige Beweging

Wat kun je verwachten als je regelmatig beweegt?

  • Pijnvermindering: Regelmatige beweging kan ontstekingen verminderen en endorfines vrijmaken, wat helpt bij pijnbestrijding.
  • Betere Mobiliteit: Door bewegen blijven de gewrichten soepel en vermindert de stijfheid.
  • Preventie van Conditieverlies: Actief blijven voorkomt dat de conditie achteruitgaat en helpt bij het behouden van een gezonde lichaamssamenstelling.

De Gevaren van Onvoldoende Bewegen

Ben je je bewust van de risico’s van te weinig bewegen? Een sedentaire levensstijl kan de symptomen van artrose verergeren. Beweging van het gewricht is essentieel om de beweeglijkheid van het gewricht te behouden en de herstelprocessen te stimuleren. Bovendien helpt regelmatige beweging om het lichaamsgewicht onder controle te houden en train je de spieren die je gewricht ondersteunen.

Benieuwd naar specifieke oefeningen die je kunnen ondersteunen bij je klachten? Of wil je weten hoe wij je kunnen helpen om actief te blijven met artrose? We staan klaar om je vragen te beantwoorden en je te helpen! Neem contact op via 043 4551488 of stuur een e-mail naar contact@fysiotherapiemechelen.nl. We helpen je graag verder!

Lees ook onze andere blog: Artrose, er is wel wat aan te doen!