Duizeligheid kent verschillende vormen, maar ze leiden allemaal tot onzekerheid en hebben een aanzienlijke invloed op je bewegingsvermogen en kwaliteit van leven.

Hoe bewaar je je evenwicht?

Je lichaam gebruikt meerdere systemen om evenwicht te bewaren:

  1. Evenwichtsorgaan: Dit ligt in je binnenoor en geeft je hersenen informatie over de stand van je hoofd.
  2. Ogen: Deze zijn cruciaal voor informatie over je positie in de ruimte. Bewegen met je ogen dicht of in het donker is veel moeilijker!
  3. Houdings- en bewegingsgevoel: Dit komt tot stand door signalen van de spieren en pezen (vooral uit de benen en de nek) en geeft informatie over de stand van je lichaam en van je hoofd ten opzichte van je lichaam.

Al deze informatie wordt verwerkt in je hersenen, die boodschappen naar de spieren sturen om je houding aan te passen en je evenwicht te bewaren.

Problemen in het evenwichtssysteem veroorzaken duizeligheid. Als een van deze systemen niet goed functioneert, kan dat leiden tot duizeligheid en/of onzekerheid.

Behandeling – Duizeligheidsnet

Soms is het mogelijk om een van de deelsystemen te behandelen, wat verbetering kan brengen. Voorbeelden hiervan zijn:

  • BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid): Een aandoening van het evenwichtsorgaan.
  • Verminderd houdings- en bewegingsgevoel

In sommige gevallen kan het systeem niet volledig herstellen (bijvoorbeeld bij beschadiging van het evenwichtsorgaan), maar dan kan fysiotherapie (vestibulaire revalidatie) de mechanismen bevorderen die compenseren voor het verlies. Andere systemen nemen dan een deel van de verloren functie over, waardoor je evenwicht verbetert.

De behandeling hangt af van de uitkomst van onderzoeken (bij huisarts, KNO-arts of neuroloog) en ons eigen vraaggesprek en onderzoek. Afhankelijk hiervan gaan we op zoek naar mogelijkheden tot verbetering. Een behandeling kan bestaan uit:

Liesbeth Smeets is aangesloten bij het Duizeligheidsnet en biedt diverse behandelingsmogelijkheden voor jouw duizeligheid.

Heb je nog vragen over fysiotherapie bij duizeligheid of wil je graag een afspraak maken? Neem contact op!