Een verminderd houdings- en bewegingsgevoel zorgt voor een verstoorde balans, wat dan weer kan leiden tot duizeligheid en instabiliteit. Een ander woord voor je houdings- en bewegingsgevoel is proprioceptie.

Wat is proprioceptie?

Proprioceptie is het vermogen van ons lichaam om de positie en beweging van onze gewrichten en ledematen te detecteren zonder informatie van de ogen. Dit stelt ons in staat om te weten waar onze lichaamsdelen zich bevinden in de ruimte, zelfs met onze ogen dicht. Het helpt ons om te lopen zonder te kijken naar onze voeten, een glas water op te pakken zonder te hoeven richten met onze hand, en om ons evenwicht te bewaren tijdens dagelijkse activiteiten.

Hoe een verstoord houdings- en bewegingsgevoel tot klachten kan leiden

Wanneer het houdings- en bewegingsgevoel verstoord is, kunnen we de positie van ons lichaam en onze bewegingen niet meer goed inschatten. Dit kan leiden tot een gevoel van instabiliteit en desoriëntatie, wat vaak als duizeligheid wordt ervaren.

Symptomen

Naast duizeligheid kunnen problemen met het houdings- en bewegingsgevoel verschillende symptomen veroorzaken, waaronder:

  • Balansproblemen
  • Coördinatiestoornissen
  • Verhoogd risico op vallen
  • Moeite met het uitvoeren van dagelijkse taken

Hoe fysiotherapie kan helpen

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het behandelen van problemen met het houdings- en bewegingsgevoel en de daarmee samenhangende duizeligheid of instabiliteit. Specifieke oefeningen kunnen helpen om de klachten te verbeteren. Deze oefeningen richten zich op het versterken van de spieren, verbeteren van de coördinatie en het trainen van het evenwicht. Hierdoor herstellen we de natuurlijke samenwerking tussen de zenuwen en spieren. Door deze samenwerking te verbeteren, kunnen we de symptomen verminderen.

Onze ervaren fysiotherapeuten staan klaar om u te helpen uw evenwicht en algehele bewegingsvrijheid te herstellen. Samen kunnen we werken aan een stabielere en comfortabelere toekomst.

Lees onze andere blogs over duizeligheid voor meer informatie:
Hoe ontstaat duizeligheid?
BPPD
Vestibulaire revalidatie

Neem contact met ons op

Heb je nog vragen over fysiotherapie bij duizeligheid of wil je graag een afspraak maken? Neem contact met ons op! Wij staan klaar om je te helpen!