Er bestaan verschillende vormen van duizeligheid. Een ding dat vaststaat is dat duizeligheid leidt tot onzekerheid en een belangrijke invloed heeft op bewegen, en daarmee op jouw kwaliteit van leven. Maar hoe steekt duizeligheid nu precies in elkaar? Om je evenwicht te bewaren gebruik je namelijk meerdere systemen in je lichaam:

  • Je evenwichtsorgaan ligt in je binnenoor en geeft informatie aan je hersenen over de stand van je hoofd.
  • Je ogen zijn een belangrijke bron van informatie over je positie in de ruimte.  Staan of bewegen met je ogen dicht of in het donker is veel moeilijker!
  • Je houdings- en bewegingsgevoel komt tot stand door signalen van de spieren en pezen (met name uit je benen en je nek) en geeft informatie over de stand van je lichaam, en van je hoofd ten opzichte van je lichaam.

Al deze informatie wordt verwerkt in je hersenen. Van daaruit gaan prikkels naar de spieren in het lichaam, om je houding aan te passen en je evenwicht te bewaren. Als er in één van deze systemen een probleem ontstaat, kan dat leiden tot duizeligheid of onzekerheid.

Behandelingen
Welke behandeling geschikt is voor jou hangt af van de uitkomst van eventueel voorgaande onderzoeken bij de huisarts, KNO-arts of neuroloog en ons eigen vraaggesprek en onderzoek.  Aan de hand van deze onderzoeken gaan we op zoek naar de mogelijkheden tot verbetering. Een behandeling kan bestaan uit:

  • Een repositiemanoeuvre, in het geval van BPPD.
  • Vestibulaire revalidatie. Dit is oefentherapie gericht op het verminderen van symptomen bij een verlies van functie van het evenwichtsorgaan.
  • Oefeningen ter verbetering van het houdings- en bewegingsgevoel.

BPPD
BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid) is een goedaardige, kortdurende, bewegingsafhankelijke duizeligheid die zich kenmerkt door draaiduizeligheid die ontstaat bij een plotse verandering van de stand van het hoofd, zoals draaien in bed, gaan liggen of omhoogkijken. De draaiduizeligheid is hevig maar kort, en kan gepaard gaan met een misselijk gevoel.

Hoe ontstaat het?
Positieduizeligheid heeft te maken met je evenwichtsorgaan. Het evenwichtsorgaan bestaat uit 3 cirkelvormige buisjes in je binnenoor. In die buisjes beweegt een vloeistof mee met de bewegingen die u maakt. We denken dat positieduizeligheid ontstaat als er gruis in die vloeistof zit. Het gruis bestaat uit kleine kalkkristallen (oorsteentjes) die in het evenwichtsorgaan thuishoren, maar zich hebben verplaatst. BPPD kan optreden na een periode met bedrust, schedeltrauma, griepperiode, neuritis vestibularis of operatie, maar in de meeste gevallen is er geen duidelijke oorzaak aantoonbaar.

Diagnose
De diagnose wordt gesteld op basis van typische klachten en bevestigd met de zogenaamde kiepproef (of Dix Hallpike manoeuvre), waarbij het hoofd en bovenlichaam vanuit zittende houding achterover worden gekiept. Er wordt gekeken of de duizeligheid opgewekt wordt, en of een typische oogbeweging zichtbaar is.    

Verbetering
Wanneer je last hebt van BPPD of vermindering van het houdings- en bewegingsgevoel is er vaak behandeling mogelijk waardoor je je duizeligheid onder controle kunt houden. Soms is het echter niet meer mogelijk om een van de deelsystemen te verbeteren. Dit is het geval bij beschadiging van het evenwichtsorgaan. Fysiotherapie kan in dit geval wel de mechanismen bevorderen die compenseren voor het verlies. Dit noemen we ook wel vestibulaire revalidatie. 

Wat te doen tegen BPPD?
BPPD gaat vaak vanzelf over, maar dit kan soms lang duren. Gelukkig is het goed te behandelen met een repositiemanoeuvre, in de meeste gevallen is dit de Epley-beweging. De Epley-beweging zorgt ervoor dat het gruis zich verplaatst: vanuit het buisje naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Het gruis kan dan niet meer leiden tot duizeligheid. Vaak hoeft de Epley-beweging maar één keer uitgevoerd te worden om de duizeligheid te stoppen of te verminderen. Soms moet de beweging enkele keren herhaald worden.

Wil je meer weten?
Wij helpen je graag verder. Onze fysiotherapeute Liesbeth Smeets is aangesloten bij het Duizeligheidsnet, en heeft daarmee meerdere mogelijkheden om jou te behandelen voor je duizeligheid. Heb je nog vragen over fysiotherapie bij duizeligheid of wil je graag een afspraak maken?  Onze gegevens vind je hier.