Wanneer je heel gespannen bent of veel angst, druk en onrust ervaart, kan je lichaam in een stresstoestand raken. Het is alsof het lichaam zich voorbereidt op inspanning. Je gaat vanzelf sneller ademhalen en je hart gaat sneller kloppen. Zo kunnen angst en spanning ervoor zorgen, dat je gaat hyperventileren. Simpel gezegd is hyperventileren dat je te snel of te diep ademt. Te snel of diep ademen bij weinig lichamelijke inspanning betekent dat het zuurstofgehalte in het bloed hoger wordt en het koolzuurgehalte te laag wordt. Een te laag koolzuurgehalte kan beangstigende lichamelijke klachten veroorzaken.

Varianten
Over het algemeen kennen we eigenlijk vaak maar één variant van hyperventilatie en dat zijn de echte hyperventilatie-aanvallen. Hierbij voel je vaak acute symptomen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Pijn
  • Druk op je borst
  • Hartkloppingen
  • Kortademigheid
  • Spanning
  • Overprikkeling
  • Frustratie

De andere variant met sluimerende en eigenlijk juist vaker voorkomende klachten is veel minder bekend. Deze variant bestaat uit een lange lijst met klachten die het gevolg zijn van een subtiele snellere ademhaling. Denk bijvoorbeeld aan

  • Een verhoogde gevoeligheid van het zenuwstelsel (wazig zien, oorsuizen, tintelingen of een doof gevoel in ledematen, het gevoel dat je gaat flauwvallen)
  • Langdurige spanning in de spieren (vermoeidheid, hoofdpijn, rugpijn, schouder- en nekpijn, het gevoeld dat keel dicht wordt geknepen)
  • Verandering binnen de activiteit van de spijsvertering (buikpijn, misselijkheid, opgeblazen gevoel)

We realiseren ons vaak niet dat bepaalde klachten het gevolg zijn van de sluimerende of subtielere variant van hyperventilatie. Toch kunnen deze klachten je gehele leven gaan beheersen. Je kunt je werk niet meer goed uitvoeren, hebt geen aandacht meer voor je gezin of ervaart weinig energie om leuke dingen te doen. Je voelt je emotioneel uitgeput en radeloos.

Wat kun je doen?
Een manier om hyperventilatie tegen te gaan is langzamer en oppervlakkiger ademhalen. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan, want veel mensen raken in paniek doordat ze het erg benauwd krijgen. Je hoeft echter niet bang te zijn. Je zult zeker niet stikken en de benauwdheid is met een noodmaatregel snel te verhelpen.

Een noodmaatregel is bijvoorbeeld in een plastic zakje blazen dat je rondom je neus en mond sluit en hierin een tijdje in en uit ademt. Het net uitgeademde koolzuur wordt opgevangen en opnieuw ingeademd. Op deze manier wordt het zuurstof en koolzuurgehalte weer snel op peil gebracht. Dit proces duurt 1,5 à 2 minuten. Een groot deel van de klachten zal dan snel verdwijnen. Deze methode is echter een noodmaatregel. Als je vaak last hebt van hyperventilatie is het beter om aan ademhalingsgymnastiek te doen. Dit is een betere en effectievere manier, waardoor je hyperventilatieaanvallen kunt voorkomen.

Wil je meer informatie?
Wij helpen je graag verder! Onze psychosomatische fysiotherapeute Shirley Baur is gespecialiseerd in hyperventilatie. Heb je nog vragen of wil je graag een afspraak maken?  Onze gegevens vind je hier.